Open top menu
marți, 18 iunie 2013

Ceea ce m-a determinat să scriu acest articol a fost o conversaţie auzită la întâmplare pe stradă. Veta, personaj tipic românesc, vorbea cu Ziţa, alt personaj tipic. Şi  ce făcea Veta? Se plangea. Se plangea că, vezi dragă, nu sunt ,măi,  atracţii turistice în Buzăul ăsta. Că ea, biata femeie, ar vizita  dacă ar avea ce. Bineînteles, ar vizita împreună cu dublul strat de grăsime de pe picioarele-i împădurite şi tripul strat de grăsime de pe abdomen. ( Cu acel corp, foarte bine întreţinut printre altele, sigur ar fi putut străbate Buzăul în lung şi-n lat.  Asta dacă ar fi avut ce să străbată…).
Ăsta a fost punctul de pornire. Recunosc, m-a cam intrigat conversaţia prezentată mai sus. Dar m-a făcut şi să mă gândesc puţin. “Cică” potrivit unui sondaj realizat în 2011, Buzăul se află pe locul 31 din 41 în topul preferinţelor şi destinaţiilor turistice autohtone. Asta este puţin cam ruşinos, zic eu. Nu că ar fi cea mai frumoasă zonă, dar nu putem spune nici că nu ai ce vizita. Desigur, omul obişnuit ,dezinteresat şi complet indispus să cunoască , afirmă asta fără să gândească. Haideţi totuşi, fraţilor buzoieni, să nu ne mai ignorăm locaţiile atractive. Vă prezint mai jos o lista cu o parte din locurile frumoase ale judeţului nostru:

  1. Aşezările rupestre
Acestea sunt, pe scurt, nişte schituri şi aşezări monahale. Cu alte cuvinte, sunt locuri retrase din munţii  Buzăului în care călugarii alegeau să se refugieze din diferite motive. Aşezările se află pe raza comunelor Colţi (unde se află şi un muzeu al chihlimbarului), Bozioru, Brăeşti şi sunt considerate cele mai importante atracţii turistice din judeţ. Pentru a ajunge la aşezări trebuie ca, de cele mai multe ori, să o iei la pas.
Printre aceste construcţii se numără: Chilia lui Dionisie (în care accesul se face pe o scară veche din lemn, locaţia în sine reprezentând o scobitură sub forma unei mini-camere într-o stâncă) , Piatra Îngăurită, Bisericuţa lui Iosif etc.

  1. Lacul Vulturilor
Este, în fapt, un mic lac periglaciar, aflat în apropierea vârfului Mălâia, la peste 1.400 m altitudine. De obicei se ajunge din doua direcţii: Siriu sau Chiojdu. Odată ajunşi în vârf, pe lângă lacul propriu-zis, puteţi admira capre negre şi chiar ursul. Există nenumărate legende despre această locaţie. Unii spun că lacul nu ar avea fund, alţii spun că în această zonă au loc dispariţii misterioase. Ei bine, asta nu se ştie cu siguranţa. Noi nu am dispărut, aşa că nu ar strica să vizitaţi şi voi.

  1. Focul Viu
Fenomenul numit de localnici “Focul viu” se datorează  emanaţiilor de gaze naturale aprinse de trăznete, de oameni sau din diverse alte cauze. Focul Viu poate fi admirat pe un deal de cca 800 m în apropierea satului Terca, comuna Lopătari.



Am dezvoltat aici doar trei dintre atracţiile turistice din lista judeţului nostru, însă ele sunt mult mai multe, printre care şi : Vulcanii Noroioşi, Muzeul Chihlimbarului de care am adus vorba mai devreme, Cascada Caşoca, Viaductele etc. Este adevărat, calitatea drumurile spre majoritatea  locaţiilor lasă de dorit, însă asta nu înseamnă că ele nu există! Tare mi-aş dori ca Veta să citească acest articol şi să rămână puţin şocată de locurile astea care pentru ea au apărut peste noapte , poate-poate îşi mişcă posteriorul său imens spre ele.






Tagged
Different Themes
Written by Templateify

Aenean quis feugiat elit. Quisque ultricies sollicitudin ante ut venenatis. Nulla dapibus placerat faucibus. Aenean quis leo non neque ultrices scelerisque. Nullam nec vulputate velit. Etiam fermentum turpis at magna tristique interdum.

0 comentarii